Itt van Magyarország poloska térképe

Sokk a rovar nevű Facebook-oldal által gyűjtött adatok alapján (melyben 14.000 kitöltő segített feltérképezni a magyarországi poloska helyzetet) kiderül, hogy az egyes megyékben milyen intenzitással jelennek meg a poloskák.

Mutatjuk az egri adatokat is!

Dr. Bajomi Dániel, a Sokk a rovar oldalát működtető Bábolna Bio Kft. ügyvezető igazgatója szerint az ország mintegy 3200 települése közül csaknem 1600-ból jelentettek poloskaészlelést a kérdőívet kitöltők. A legtöbb észlelés Budapestről és a legnagyobb városokból érkezett, de a valós fertőzöttséget jobban mutatják a lakosságarányos számok.

A déli megyékben tapasztalták a legmagasabb mértékben az invazív címeres poloskák jelenlétét.

Szerencsére Eger jó helyzetben tudhatja magát:

poloskatérkép

Forrás: Sokk a rovar

Poloskainvázió és védekezés ellenük

A poloskák már legalább 5 éve jelentek meg Magyarországon, azóta minden évben több olyan időszak is van, főként tavasszal és ősszel, amikor tömegesen rajzanak. A magyarországi poloskainvázióról itt olvashatunk részletesen.

A védekezés ellenük nem könnyű. Több féle vegyszer is van, spray formában, ami hatásos lehet ellenük. Érdemes természetesen minden egyes egyedet elpusztítani, hogy csökkentsük a szaporulatot.

A poloskák nem csak a rossz szagukkal okozhatnak kellemetlenséget, hanem a konyhakertekben, veteményesekben, földeken is. Több természetes ellensége is van a poloskáknak, mellyel távol tarthatjuk a kertből. Az egyik legjobb ellenségükről bővebben itt olvashatunk.